Pages

Subscribe:

4 Eylül 2012 Salı

Pastane Açması Tarifi


Malzemeler:
Üç bardak beyaz un
Çeyrek bardak sıvıyağ
Bir çorba kaşığı şeker
Bir silme tatlı kaşığı tuz
İki tatlı kaşığı instant kuru maya veya yarım küp yaş maya
Bir bardak su

İçi için:
75 gram margarin, yumuşak

Üzeri için:
Bir yumurta sarısı

Elde Yapılışı:
1. Eğer elle yapıyorsanız unu, tuzu, şekeri ve kuru mayayı geniş bir kapta karıştırın. Oda sıcaklığındaki suyu ve sıvıyağı karışıma ilave edip 5 dakika kadar yoğurun. Hamurunuz yumuşak ve kolay şekil verilecek kıvamda olacaktır.
2. Eğer mikser ile yapıyorsanız, mikserinize hamur yoğurma aparatını taktıktan sonra unu, tuzu, şekeri ve kuru mayayı mikser kabına alın. Oda sıcaklığındaki suyu ve sıvıyağı karışıma ilave edip 2-3 dakika kadar yoğurun. Hamurunuz yumuşak ve kolay şekil verilecek kıvamda olacaktır.
3. Hamurunuzu ağzı kapalı bir kaba alıp 20 dakika oda sıcaklığında bekletin.
4. Hamuru 12 eşit parçaya ayırın. Arada elinizi sıvıyağ ile yağlayarak, parçaları mutfak tezgahı üzerinde tek elinizle yuvarlayarak düzgün bezeler yapın.
5. Bezelerin üstlerine margarini eşit miktarda yerleştirin. Hamuru parmak uçlarınızla yassıltıp gerekirse kenarlardan çekiştirerek tatlı tabağı (15-20 cm çapında) büyüklüğünde açın. Gördüğünüz gibi hamur oldukça incelmiş olmalı.
6. Hamuru resimlerdeki gibi ince bir rulo şeklinde sarıp iki elinizle burgu şekline getirin. Burgunun iki ucunu açılmayacak şekilde sağlamca birleştirin.
7. Açmaları fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirip 30 dakika kadar ılık bir yerde bekletip tekrar mayalanıp kabarmalarını sağlayın.
8. Mayalanmış açmaların üzerine çırpılmış yumurta sarısını nazik hareketlerle sürün.
9. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 15 dakika, ya da üstü iyice kızarana kadar pişirin.
Makinede Yapılışı:
1. Makinenin ekmek pişirme haznesini mutfak tezgahına alıp pervaneyi takın. Makineyle birlikte gelen kap ve kaşık ölçülerini kullanarak, hazneye ilk olarak suyu ve sıvıyağı koyun. Unu bir kaşıkla serperek sıvıları örtecek şekilde ilave edin. Tuzu ve şekeri unların hemen üstüne haznenin farklı köşelerine yerleştirin. Unun ortasında küçük bir çukur açıp içine mayayı serpiştirin.
2. Ekmek haznesini makineye yerleştirip kapağını kapayın.
3. Hamur programını seçerek makineyi çalıştırın.
4. Programın ilk 5-10 dakikasinda makinenin kapağını açıp malzemelerin iyice karışmış olduğunu kontrol edin. Eğer karışmamış malzeme varsa plastik bir spatula ile karışmasına yardım edin.
5. 10 dakika sonra hamurun yapısını kontrol edin. Hamurun kulak memesinden daha da yumuşak olması gereklidir. Hamurunuz çok kuru ve sert olmuşsa birkaç kaşık su ilave ederek yumuşacık bir hamur elde etmelisiniz. Eğer cıvık olmuşsa birkaç kaşık un gerekebilir.
6. Program bitiminde hamuru hazneden mutfak tezgahına alıp 12 eşit parçaya ayırın. Arada elinizi sıvıyağ ile yağlayarak, parçaları mutfak tezgahı üzerinde tek elinizle yuvarlayarak düzgün bezeler yapın.
7. Bezelerin üstlerine margarini eşit miktarda yerleştirin. Hamuru parmak uçlarınızla yassıltıp gerekirse kenarlardan çekiştirerek tatlı tabağı (15-20 cm çapında) büyüklüğünde açın. Gördüğünüz gibi hamur oldukça incelmiş olmalı.
8. Hamuru resimlerdeki gibi ince bir rulo şeklinde sarıp iki elinizle burgu şekline getirin. Burgunun iki ucunu açılmayacak şekilde, sağlamca birleştirin.
9. Açmaları fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirip 30 dakika kadar ılık bir yerde bekletip tekrar mayalanıp kabarmalarını sağlayın.
10. Mayalanmış açmaların üzerine çırpılmış yumurta sarısını nazik hareketlerle sürün.
11. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 15 dakika, ya da üstü iyice kızarana kadar pişirin.

Afiyet Olsun

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sayfamızı Beğenmenizle
Mutluluk Duyarız

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...